Burn Out coaching

voor leerkrachten

in het basisonderwijs

Je hebt een Burn Out!

Burn Out bij leerkrachten in het basisonderwijs komt helaas steeds vaker voor. Werkdruk wordt steeds hoger en eist zijn tol. Tijden zijn verandert. Het onderwijs is veranderd. Jij bent veranderd. Het gaat niet alleen om herstellen maar vooral om veranderen.

Burn Out bij leerkrachten basisonderwijs

Het wordt soms makkelijk geroepen als iemand lange tijd moe is en zijn werk niet echt meer ziet zitten. En weet dat het niet altijd een Burn Out betreft. Toch is het helaas wel een veel voorkomend probleem. Maar wanneer kan je nou precies spreken van een Burn Out.
En nee, dit heeft niet alleen maar te maken met werkdruk én zeker ook met HOE iemand in het leven staat. Er zijn beroepsgroepen bij wie Burn Out wel meer voorkomt, dat wel. Het onderwijs blijkt hierin één van de koplopers te zijn.

Cijfers

Het percentage burn out klachten onder leraren in het basisonderwijs lag in 2019 op 27,4 procent. Dat is vér boven het landelijk gemiddelde van 17 procent in dat jaar. Het is wel opvallend dat de leerkrachten tussen 25-35 jaar maar ook de groep tussen 55-65 jaar hierbij hoog scoort. Helaas is de hoeveelheid leerkrachten die binnen 5 jaar stopt in het basisonderwijs ongeveer 12% en het voortgezet onderwijs zo’n 25%. Wat betekend dit dan voor de toekomst van het onderwijs vraag je je af. Wat wel heel opvallend is is dat de leerkrachten die in het onderwijs blijven werken wel het meest tevreden zijn over hun baan t.o.v. andere beroepsgroepen.

Maar wat nou als de druk steeds meer wordt en je daardoor je passie voor je vak langzaamaan weg voelt zakken?

juf
  • Hoe ga je hiermee om?
  • Wat kan je hieraan doen?
  • Houd je dit voor jezelf óf deel je het met een collega?

Je werkdag begint
De wekker gaat en je wilt hem eigenlijk wel een flinke optater geven. Je bent moe, heel erg moe, en kunt jezelf maar moeilijk uit bed krijgen.

Burn Out bij leerkrachten basisonderwijs

Toch moet je het doen want er staat tenslotte een hele groep kinderen straks op je te wachten.

Burn Out bij leerkrachten basisonderwijs kleuters

Zij willen naar school, leren, spelen, socializen met hun vriendjes en vriendinnetjes. Maar jij……je zou eigenlijk in je bed willen blijven liggen maar dat kan niet! Er wordt op je gewacht, op je gerekend dus je gaat. Hoe moe je ook bent.

Burn Out bij leerkrachten in het basisonderwijs komt helaas steeds vaker voor.

Kleurpotloden en vormen
Burn Out bij leerkrachten basisonderwijs

Een aantal jaren geleden was het anders, heel anders. Als je wekker ging sprong je uit bed, kleedde je je aan, nam een ontbijtje en ging blij en vol enthousiasme richting je werk. Je liep over van de energie. Je stuiterde bij wijze van spreken naar school toe om daar de kinderen met open armen te ontvangen. De werkdag begon, je mocht ze weer van alles gaan leren en deed dat met veel plezier.

Burn Out bij leerkrachten basisonderwijs
Burn Out bij leerkrachten basisonderwijs kleuter

Tijden zijn veranderd. Het onderwijs is veranderd. Jij bent veranderd.

Het onderwijs….een vakantieparadijs?
Veel mensen die niet in het onderwijs werken, hebben een veel te rooskleurig beeld van het beroep van juf of meester. “Ja, jij hebt lekker veel vakanties en korte werkdagen” zijn veel gehoorde redenen die geroepen worden door buitenstaanders. In de werkelijkheid komt bij lesgeven veel meer kijken dan alleen het klassikale. Er is een verhoogde werkdruk door alle taken die er nog buiten het klassikale om gedaan moeten worden. En dat is wat buitenstaanders niet zien en zeker niet op waarde kunnen schatten. Inmiddels zijn de cijfers over het aantal leerkrachten met een Burn Out schrikbarend.

Hoofdbrekers van de stress

Wat maakt nou dat er zoveel leerkrachten zijn die zo gevoelig zijn voor Burn Out.


Hoe kan het dat de ene persoon hier eerder mee te maken krijgt dan de ander.

Mijn visie

In mijn ogen is een Burn Out een totale overbelasting van je systeem met extreme uitputting tot gevolg. Veelal is dit een combinatie op mentaal, fysiek en emotioneel gebied. Je bent volledig uit verbinding met jezelf. En dit is niet in een dag, week of maand ontstaan. Het is vaak een opeenstapeling van jaren. En dan op een moment zal je systeem maatregelen nemen en zorgen voor een gedeeltelijke of volledige uitschakeling van lichaam en geest.

  • Heb jij helemaal geen zin in de dag die komen gaat?
  • Heb jij op dit moment een oneindige reeks ‘moetjes’?
  • Heb jij moeite met NEE zeggen en voel je je daar bij voorbaat al schuldig over?
  • Schaam jij je omdat je je werk als een last bent gaan voelen?
  • Blijven jouw gedachten maar rondjes draaien?
Burn Out bij leerkrachten basisonderwijs change

Verandering is het toverwoord.

Burn Out vraagt niet om herstel in de vorm van bijtanken tijdens de schoolvakanties.

Burn Out vraagt om verandering van denken, voelen én doen.

Want daar gaat het eigenlijk allemaal om, VERANDEREN.

Weer in verbinding komen met jezelf.

Laat het niet tot een Burn Out komen!

Trek voortijdig aan de bel en schakel hulp in.