06-57344055 info@mocomcoaching.nl
Onrust in lichaam en hoofd

Burn Out

Je kunt bijna geen tijdschrift of pagina
op het internet lezen of er komt wel iets over Burn Out voorbij.

Burn Out komt bij alle lagen van de bevolking en in heel veel contexten voor.

Eén op de zeven werkenden heeft last van burn-out klachten. Dat zijn 1,3 miljoen mensen. Dit blijkt uit de TNO factsheet 2022 naar aanleiding van de OVAL Week van de Werkstress. Het is zeker niet alleen maar een werk gerelateerde situatie meer zoals vroeger vaak geroepen werd. Ook niet werkenden kunnen in een Burn Out situatie terecht komen.

5 pijlers - aandachtspunten bij Burn Out

In mijn ogen is een Burn Out een totale overbelasting van je systeem met extreme uitputting tot gevolg. Veelal is dit een combinatie op mentaal, fysiek en emotioneel gebied. 

Je bent volledig uit verbinding met jezelf. 

En dit is niet in een dag, week of maand ontstaan. Het is vaak een opeenstapeling van jaren. En dan op een moment zal je systeem maatregelen nemen en zorgen voor een gedeeltelijke of volledige uitschakeling van lichaam en geest.

Eerder heb ik al eens een blog geschreven over Burn Out bij leerkrachten in het basisonderwijs.

5 pijlers - aandachtspunten bij Burn Out

Later als het gevoel van uitputting begint af te nemen dan kan je meer dingen doen die je plezier of energie geven.

SLAPEN – RUST

Wat als eerste heel erg belangrijk is bij Burn Out is slapen. Slapen zorgt ervoor dat je veelal zowel lichamelijk als geestelijk in rust stand komt. Bij een heftige Burn Out zal je lichaam vanzelf al heel erg veel willen slapen en kan dat zelfs betekenen dat je klokje rond slaapt en vaak ook nog op de dag een oogje dicht wilt doen.

Later als je lichaam wat meer uitgerust is kan je nog andere rustgevers inbouwen in je dagelijkse leven.

En wat zijn dan voor jou de ‘rustgevers’? Is dat luisteren naar muziek, uit het raam staren, een rondje lopen. Het ligt heel erg aan hoe jij ervoor staat wat dan voor jou mogelijk en wenselijk is.

5 pijlers - aandachtspunten bij Burn Out

Wil jij aan de slag met je ademhaling dan heb ik een document voor je klaar staan.

ADEMHALING

Je eerste levensbehoefte als mens is ademhalen. Niet voor niets komen kinderen op de wereld en wordt er direct gekeken of er ademhaling is op eigen kracht. Levensenergie die een mens van begin tot het eind nodig heeft.

Je ademhaling zorgt ervoor dat je kunt leven, dat de processen in je lichaam kunnen plaatsvinden. Ons lichaam kan dagen zonder water echter maar enkele minuten zonder zuurstof. Dit maakt zuurstof als de nummer één brandstof voor ons lichaam. Des te meer reden om even stil te staan bij het proces van zuurstofopname en de verwijdering van afvalgassen uit je bloed, oftewel je ademhaling. Mensen die in een Burn Out situatie terecht zijn gekomen hebben over het algemeen een ontregelde ademhaling. Veelal snel en oppervlakkig en een hoge ademhaling. Niet handig voor een rustig, goed leven en helaas wel de realiteit.

5 pijlers - aandachtspunten bij Burn Out

* Je bent compleet uitgeblust aan het einde van je werkdag.

* Je hebt geen energie meer om een knappe maaltijd te koken voor je gezin.

* Je wilt regelmatig in een hoekje wegduiken en onzichtbaar zijn maar je kinderen vragen continue je aandacht.

* Je wilt nu eindelijk weer eens een hele dag onbezorgd alleen met jezelf doorbrengen.

* Je wilt af van al die ‘to do’s/die moetjes’.

ENERGIE

Energie, wie wil daar nou niet genoeg van hebben. Jij wel toch?
Voor alle processen in je leven heb je energie nodig. Maar wat nou als het niet zo vanzelf sprekend is dat er voldoende energie voorradig is?

Mensen die in een Burn Out situatie zitten of er misschien tegenaan hangen hebben een overbelasting van hun systeem. Bij hen is de energie veelal voor een heel groot deel of zelf volledig weg met extreme uitputting tot gevolg.

Het is dan ook super belangrijk dat zij gaan ontdekken wat ervoor heeft gezorgd dat zij tot dit punt in hun leven zijn gekomen. Waar hun energie is gebleven en beter nog HOE zij ervoor kunnen zorgen dat dit weer terugkomt.

5 pijlers - aandachtspunten bij Burn Out

Bewegen is essentieel bij herstel van een Burn Out.

Dus hele dagen in bed, hangen voor de televisie of niets doen is geen goed idee.

BEWEGING

Maar toch is rust en slapen mogelijk in eerste instantie wel wat je lichaam zal aangeven. Je hebt te lang en te veel op je reserves geleefd.
Eerst jezelf, lichaam en geest, zoveel mogelijk rust geven. Slapen is bij heel veel mensen het eerste wat echt nodig is dus geef daar aan toe. Mogelijk is dat niet zo moeilijk omdat je lijf het bijna uitschreeuwt dit nu echt te mogen doen. Besef jezelf dat je al tijden op hoogspanning hebt geleefd en dit een enorme aanslag is op je energiepeil.

Omdat je bij Burn Out al veel stresshormonen hebt geactiveerd wil je een toename van adrenaline en cortisol voorkomen. Die stresshormonen heb je al genoeg aangesproken en je wilt je bijnieren niet onnodig (over)belasten. In de ‘rust stand’ nu om deze hormonen weer terug te brengen naar een meer gezondere balans. Zodra het lukt is het daarom een goed idee om te gaan wandelen. Lekker in de buitenlucht lopen, je volledig richten op dat wat je om je heen ziet, zal ervoor gaan zorgen dat er een daling van cortisol zal plaatsvinden in je lichaam.

5 pijlers - aandachtspunten bij Burn Out

Lichaam en geest beïnvloeden elkaar.

Wanneer er fysiek iets mis is beïnvloed dat ons breinsysteem en omgekeerd.

BREINKENNIS

Er valt een hoop te vertellen over het brein en de aansturing van je lichaam. Weet dat de aansturing van je lichaam voor 95% op onbewust niveau plaatsvind en dat er maar 5% bewust bij je aanwezig is. Dat maakt ook dat het zo waardevol is om wat meer kennis te hebben over het onbewuste, waar de automatische processen ingeregeld zijn. Alles wat je doet, al je gedachten, overtuigingen, beslissingen en gedragspatronen worden allemaal door je brein aangestuurd. Als je meer over de werking van het onderbewuste zou weten en begrijpen, zal het je zelfs duidelijk worden dat je gezondheid wordt bepaald door hoe je brein je fysiologische processen bestuurt.

 

HOE BETER DE OMSTANDIGHEDEN VAN JE BREIN ZIJN DES TE BETER DEZE VOOR JE KAN WERKEN.

Ik hoop dat ik je met deze beknopte informatie wat mooie inzichten heb kunnen geven over de in mijn ogen meest belangrijke aandachtspunten bij Burn Out. De cijfers van mensen die zelf of indirect te maken hebben met Burn Out situaties blijven stijgen helaas.

Laat Burn Out geen werkelijkheid worden voor jou.

 

Jij bent de meest belangrijke persoon in je leven dus zorg goed voor jezelf!

Monique Harthoorn - Mocom Coaching - PUrmerend

Veel liefs van Monique