Kiezen………..de eeuwige strijd in mijn hoofd. Wat zal ik beslissen? Wat zullen ze er van vinden? Nee, ik wacht nog wel even. Maar als ik…………..Of zal ik toch maar……. Herkenbaar?

Kiezen. Voor de ene persoon geen enkel probleem en de andere lijkt er een dagtaak aan te hebben en komt er alsnog niet uit. De eeuwige twijfelkont blijft met zijn/haar gedachten maar rondjes lopen.

Twijfelaar - yes - no

Je loopt in de stad en ziet een geweldig leuke jurk hangen in de etalage. Je bent direct smoorverliefd. Wat een beauty. Die print en die kleuren precies dat wat jij leuk vind en wat er zo goed bij je past. Je loopt naar binnen en snuffelt in de rekken op zoek naar dit prachtige exemplaar. O, zou hij er nog wel hangen? Zou hij er nog zijn in jouw maat? Dat zou super zijn, toch. Je zoekt en ja daar naast die rij witte jurkjes hangt hij. De spanning in je lichaam is voelbaar. Je zoekt en zowaar je vind de jurk in jouw maat. Je gaat een paskamer in, trekt de jurk aan en bekijkt jezelf in de spiegel. Hij is zo leuk. Je doet bijna een vreugde dansje maar dan……………komt de eeuwige twijfelkont weer om de hoek kijken.

Kledingrek
  • Hij past maar is misschien toch wel een beetje boven mijn budget. 
  • Wat nou als mijn man hem niet leuk vind. 
  • Mijn dochter ziet me aankomen. 
  • Vorige week zei ik nog dat ik even rustig aan moet doen met de uitgaven omdat we binnenkort een andere bank moeten kopen.

Hoe doe jij dat eigenlijk, kiezen?

Ben jij iemand die vanuit zijn hoofd keuzes maakt of laat jij volledig je gevoel spreken. Weeg jij alles af voordat je een keuze maakt, laat je kiezen afhangen van omstandigheden of andere personen.

Bij kiezen is er soms grote dualiteit binnen één en dezelfde persoon. Dat zorgt ervoor dat je veel energie verliest die je mogelijk ook graag in andere dingen zou hebben gestoken. Waarom doe je dat dan toch steeds.

Ik vind keuzes maken ook nog steeds wel eens erg lastig. Zit je in een restaurant, lees je de menukaart 100 keer door en doe ik ontzettend lang over kiezen, want ik vind nou eenmaal veel lekker en waar heb ik nou echt trek in. En weet je, als het nou om eten is dan maakt het nog niet zo veel uit maar wat nou als je een nieuw huis gaat kopen. Voel je het verschil?

Keuzes maken heeft altijd een gevolg. Kiezen betekent ergens JA tegen zeggen en aan de andere kant NEE zeggen tegen het andere. En juist dat geeft ons vaak een gevoel van verlies. En als jij een pleaser bent en het altijd iedereen naar de zin wilt maken dan heb je helemaal een grote uitdaging bij het maken van keuzes. En het lastige is dat jij pas achteraf weet of je keuze de juiste beslissing was op dat moment.  Je hebt invloed op een keuze/beslissing maar niet over het gevolg van je beslissing. Dat is afwachten en daar is niet iedereen even bedreven in. Veel mensen willen graag controle hebben en willen het allerbeste kiezen.

Wat zijn de voordelen?

Voordelen nadelen

Wat zijn de nadelen?

Maar als ik dat kies dan……….en zo blijft het cirkeltje rond.

Blijf je twijfelen, piekeren en voelt het zwaar om een definitieve beslissing te nemen.

Kiezen op jouw manier

Hoe zou het zijn als jij zonder problemen een keuze zou maken die direct al goed voelt.
Wil jij trouw blijven aan jezelf. Wil jij in alle vrijheid kunnen en mogen kiezen.

Wil jij weten hoe je dat voor elkaar krijgt?

Einstein - Als je doet wat je altijd deed krijg je

Dus wil jij anders leren kiezen?

Keuzes maken vanuit en voor jezelf.
Volledig vanuit vrijheid kiezen.

Dan nodig ik je uit om met mij in gesprek te gaan om te komen tot de voor jouw beste keuzes.Mijn overtuiging is dat alles start bij “bewustwording”.

Monique Harthoorn