06-57344055 info@mocomcoaching.nl

Ken je dat, je zit te praten of te luisteren en de woorden die gezegd worden raken je, ze doen iets met je, ze maken iets los. Woorden kunnen je laten stralen van geluk, en je super zelfverzekerd maken. Maar met hetzelfde gemak kunnen ze je treffen als een dolksteek en alle energie en zelfvertrouwen uit je laten weglopen. Woorden zijn heel krachtig en van grote invloed op ons zelfvertrouwen en onze eigenwaarde.

Taal en gevoel: een hele belangrijke en soms ook destructieve combinatie

Wij mensen staan er niet altijd bij stil wat onze woorden nou eigenlijk betekenen en vooral ook wat voor gevolg deze hebben als wij ze uitspreken naar de ander.

Neem nu het woord vakantie

Als je nadenkt over de betekenis van woorden kan dat hele interessante discussies en ook inzichten geven. Want wat betekent een woord als ‘vakantie’ dan precies?
Voor de ene persoon betekent dit lekker relaxen op een ligbed onder een mooie blauwe zonnehemel. De ander heeft, in zijn/haar gevoel, vakantie als er geen wekker af gaat. Een derde wil zelf zijn dag in kunnen delen en kiest ervoor om heel sportief bezig te zijn. Voor weer iemand anders betekent het woord vakantie iets wat alleen anderen hebben. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hetzelfde woord blijkt voor ieder persoon een andere betekenis te hebben. En dat is wat taal, wat woorden doen. Het geeft betekenis.  Het geeft betekenis aan een gedachte, een gevoel, een situatie. Maar het is wel ‘de betekenis’ die JIJ eraan geeft.

Welke lading hebben woorden die gebruikt worden

Welke woorden gebruik jij eigenlijk in je gesprekken met anderen of in de dialoog in je eigen hoofd? Zijn deze positief, beladen, misschien zelfs negatief? En wat vind jij dan negatief? Tja, het gaat hier weer om ‘de betekenis’ die jij eraan geeft, toch?

Impact van woorden

Heb jij er wel eens bij stilgestaan dat je zelf de hele dag, intern in je hoofd, woorden gebruikt. Woorden die je kunnen motiveren maar voor hetzelfde geld demotiveren of zelfs in een negatieve spiraal en daarmee in een negatief gevoel brengen.

In het voorbeeld ‘vakantie’ doe je het dan zelf met je eigen woorden. Maar woorden die een ander uit je omgeving tegen je zegt kunnen op dezelfde manier impact hebben op jou. Als iets maar genoeg herhaald wordt dan ga je het vanzelf geloven en wordt het jouw waarheid.

Woorden kunnen maken en breken

De manier waarop mensen met elkaar of met zichzelf communiceren is van het grootste belang voor het uiteindelijke gevoel wat je eraan overhoudt.

Onlangs las ik op de BeautyBank website een artikel waarin het ging over zelfvertrouwen en eigenwaarde. Onderwerpen waar je niet over uitgesproken raakt en wat dagelijks aangestipt wordt door het mooie werk van deze stichting. De BeautyBank is bedacht door Karin Gombert Edwards, die jarenlang een eigen kapsalon had. De BeautyBank bestaat uit een groep professionals uit de beauty-branche die passie hebben voor het vak en hart voor mensen. Zij investeren in de toekomst van hen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Zodat ook deze mensen de mogelijkheid hebben om hun eigen talent (weer) in te zetten. 

En soms is die steun knetterhard nodig. Heel hard nodig om mensen weer meer zelfvertrouwen te geven. Want hoe fijn is het als jij in een geldcrisis zit door baanverlies, je dan toch een bezoek aan een kapper kunt brengen en daarna op weg gaat naar dat belangrijke sollicitatiegesprek waarmee je wellicht weer een baan, dus inkomen en meer zelfstandigheid kunt creëren voor jezelf (en misschien ook voor je kinderen).

Meer zelfvertrouwen door een bezoek aan de kapper……..ja zeker.
Als je lekker(der) in je vel zit kan je dat zien aan een persoon. Hij/zij staat dan meer rechtop en heeft een andere zelfvertrouwen te vergroten en meer eigenwaarde te ontwikkelen. Weet je wat je kwaliteiten en talenten zijn en kan jij deze inzetten in je leven dan groeit hiermee ook je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Bewustwording is de allereerste stap. Hiermee kom je tot inzichten waarmee je stappen kan zetten in de voor jou goede richting.

Dezelfde situatie, zo anders uitgelegd

Woorden kunnen je zo enorm sturen in je gevoel maar daarmee ook in hoe je in het leven staat en er mee omgaat. Neem nu onderstaand voorbeeld van twee verschillende personen in eenzelfde situatie die reageren op de vraag: “Hoe bekijk en ervaar jij je leven op dit moment?”

  • Ik zit in een hele moeilijke tijd van mijn leven, zie door de bomen het bos niet meer en voel me heel slecht. 

OF

  • Hoewel ik in een lastige fase zit, weet ik dat dit over zal gaan. Ik ben in staat om dit stap voor stap te overwinnen.

Een voorbeeld waarbij de situatie hetzelfde is, de woorden anders gekozen en daarmee ook een ander gevoel als resultaat hebben.

Ieder persoon bekijkt de wereld door zijn eigen ogen, hoort de woorden en toon van zichzelf én de ander op zijn of haar unieke manier. 

Werk aan je buitenwereld én aan je binnenwereld op weg naar een leven zoals jij dat wilt. Je hebt altijd een keuze, op ieder moment, uur, dag, week en jaar.

Het werk van de BeautyBank en haar gedachtengoed kan ik als coach en counsellor alleen maar heel erg onderstrepen en aanmoedigen. Het werken aan je buitenwereld geeft je wellicht ook meer moed om de stap te kunnen en willen zetten om ook te werken aan je binnenwereld en je persoonlijk te ontwikkelen. Dat vergroot je kansen op allerlei gebieden in je leven. 

De vooruitkijkspiegel………..de weg vooruit naar een andere, betere toekomst.