06-57344055 info@mocomcoaching.nl

Innerlijke criticus……of …… Innerlijke vriend

innerlijke-criticusHerken jij het, dat interne kritische stemmetje wat je er regelmatig vanaf houdt om de dingen te doen die je graag wilt? Het zaait een hoop twijfel en onrust hè zo’n stem die je voorhoudt dat jij dat toch niet kunt, dat je “alweer” te laat bent, je er nooit aan had moeten beginnen of roept “sukkel”, kijk nou eens wat je doet! En hoe voelt dat dan voor jou? Ben je van slag af of is het normaal voor je? Is het gewoon voor je dat dit stemmetje regelmatig je leven regisseert en ben je je er bewust of juist niet bewust van dat het gebeurt? Of herken jij dit helemaal niet en is jouw innerlijke stem een ware vriend.

Een innerlijke criticus kan je sterk belemmeren en een slecht gevoel geven. Hij kan ook een hulpbron zijn en “een innerlijke vriend” die helpt bij het nemen van minder makkelijke beslissingen of je bemoedigend toespreken als het wat tegen zit.
Met andere woorden; hij kan je zowel negatief als positief beïnvloeden.

 

Hoe harder je vecht tegen je innerlijke criticus, hoe harder hij gaat schreeuwen.

 

We hebben allemaal een innerlijke criticus, die af en toe of veelvuldig tegen je praat. En bijna iedereen heeft in meer of mindere mate last van een innerlijke criticus; de commentaarstem die zich ongevraagd aandient. Hij is vaak negatief, streng en veroordelend én het positieve is dat hij het goed met je voor heeft! Hij is ooit ontstaan als zelfbescherming om je te behoeden voor teleurstelling, verdriet, mislukking en afwijzing. Helaas is je innerlijke criticus doorgeschoten in zijn rol en verpakt zijn positieve boodschap zo ongelukkig en negatief, dat hij saboterend werkt.
yes-no

 

Hij laat zich zeer kritisch, oordelend en veroordelend uit over wat je denkt, wilt, doet en voelt en jij ervaart dit als ‘waarheid’. Het houd je klein, belemmerd je bij beslissingen en beperkt je. De een kan daar goed mee omgaan en heeft er verder niet zo’n last van. Maar bij de ander heeft de criticus misschien wel een hele grote mond, die het lastig maakt om keuzes te maken of om te functioneren op een manier die je écht wilt.

 

criticusAls kind heb je ideeën, overtuigingen en gedragingen in je omgeving gehad die nu jouw innerlijke stem zijn geworden. Omdat hij veelal in je jeugd is ontstaan heeft hij eenvoudige, vaak zwart-wit opvattingen over de wereld en hoe je als mens hoort te zijn. Wanneer je je teveel laat leiden door deze stem, kun je verstrikt raken in negatieve en irreële gedachtes en gevoelens. Een innerlijke criticus kan je mentaal tot last zijn, toch is zijn intentie goed.


Wil jij inzicht in hoe je omgaat met je innerlijke criticus?


In mijn volgende blog vertel ik je er meer over.