Reiki

Wat is Reiki?

Reiki is een vorm van alternatieve geneeskunde die uit Japan afkomstig is.
Reiki betekent ‘universele levensenergie’.  Het woord ‘Rei’ staat voor universeel en ‘Ki’ voor energie.
Alles in en om ons heen ontstaat uit deze energie. Deze energie wordt tijdens een behandeling door menselijke aanraking overgedragen. Het is een eeuwenoude praktische techniek voor diepe ontspanning en helen met handoplegging.

We kunnen de levensenergie laten stromen waardoor er herstel van het evenwicht van het fysieke lichaam is maar ook verheldering van onze geest (ons hoofd). Het helpt tevens onze emoties tot rust te brengen en stress tegen te gaan omdat het ontspanning en welzijn bevordert.
Men ervaart Reiki veelal als een simpele, doch effectieve genezingsmethode. Tijdens de behandeling worden de energiekanalen geopend waardoor de ontvanger in staat is om weer (levens)energie te ontvangen. Deze levensenergie stimuleert het zelfgenezend vermogen van de ontvanger. 

Blokkades kunnen manifesteren op fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch niveau, en zorgen dat je energie niet goed meer stroomt.

Lotus

Een stukje geschiedenis

Dr Mikao Usui (1865 ), een Japanse boeddhistische monnik, heeft Reiki de huidige vorm gegeven. Hij noemde deze oorspronkelijke vorm Usui SHiki Reiki Ryoho – het Usui-systeem voor helen met universele energie. Toen een student Mikao Usui vroeg waarom wij mensen niet in staat zijn te helen met handen, net als Christus en Boeddha, veranderde dit zijn leven. Hij bestudeerde de oude talen, waaronder Sanskriet. Hij bezocht vele kloosters en stuitte op een document, geschreven door een onbekende volgeling van Boeddha. Dit document bevatte symbolen en verwijzingen naar de genezingen van Boeddha.

Helaas werkten de gevonden kennis en symbolen nog niet voor hem. Ze waren, net als nu zonder een initiatie, krachteloos. De monniken suggereerden toen een oude doeltreffende bezinning: 21 dagen mediteren en vasten op de berg Kuramayama. Dat is Mikao Usui toen gaan doen en op de 21e dag gebeurde er iets… Tijdens het beoefenen van de Repentenance Lotus Meditatie werd zijn hoofd gevuld met een groot spetterend licht. Daarbij ontving hij de energie om niet alleen zichzelf te healen, maar ook andere mensen, zonder zelf aan energie te hoeven verliezen. Voor hem was dit een zeer betekenisvolle inwijding.

Toen Mikao Usui aan het einde van die dag opstond om de berg af te dalen was hij een gelukkig man. Hij had het contact met de Reiki-stroom verkregen. De eerste Reiki Master was ‘geboren’. Hij behandelde daarna vele mensen met Reiki en opende een Reiki kliniek in het centrum van Tokyo. Welke na de grote aardbeving in 1923 goed van pas kwam. In deze periode heeft hij  heel veel mensen opgeleid in Reiki zodat ook zij de vele gewonde mensen konden behandelen.

Dr Mikao Usui

Wat zijn de voordelen van Reiki

Het is een manier om je gezondheid te verbeteren door het zelf herstellend vermogen van het lichaam een boost te geven en om te groeien op persoonlijk gebied. Het kan je helpen bij tal van klachten die je ongemak bezorgen zoals stress of chaos in je hoofd, maar ook op emotioneel vlak (bv bij frustratie en opgekropte gevoelens). Reiki is een holistische methode waarbij de mens als geheel centraal staat en niet alleen de klacht.

Waar kun je Reiki voor inzetten

Reiki -handen-energie

Voor wie is Reiki geschikt

Voor iedereen die ervoor open staat om meer levensenergie te ontvangen en zijn zelfgenezend vermogen voor hem/haar te laten werken. Het is een alternatieve geneeswijze waarbij het eigen genezingsvermogen wordt gestimuleerd. Het stimuleert het lichaam om blokkades op te lossen op fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch niveau.
Veel fysieke aandoeningen ontstaan als gevolg van langdurige stress of slechte eetgewoonten.

Hoe werkt een Reiki behandeling

Een Reiki behandeling wordt gegeven aan een cliënt die op een behandeltafel heeft plaatsgenomen met de kleding aan, schoenen uit, sieraden af en evt. de bril af. Ik zal mijn handen zowel boven als op de cliënt houden om de energie weer te laten stromen. De Reiki behandeling kan eventueel ook in zittende positie gegeven worden.
Reiki geeft tijdens de behandeling je lichaam mogelijk een warm, tintelend gevoel. Maar ook koude, gapen, emoties, slikken en/of gerommel in je buik kan ontstaan.  Het kan verlichting bieden op diverse gebied van je lichaam.

Reiki bij Mocom Coaching

Jij hoeft helemaal niets te doen behalve openstaan voor de behandeling, rustig liggen en je eventueel te concentreren op je ademhaling. Na de behandeling kun je even navoelen wat dit met je lichaam heeft gedaan. Je hoeft niet perse iets te voelen om te kunnen stellen dat het werkt. Vertrouw erop dat je ontvangt wat je nodig hebt!
De verandering komt van binnen uit en zal zijn eigen weg vinden. Je krijgt na de behandeling een glas water om afvalstoffen die los zijn gekomen zo snel mogelijk uit je lichaam weg te spoelen.

Hoe voel je je na de behandeling

De ervaring van een behandeling is voor iedereen verschillend maar veel mensen voelen zich lichter, kalmer en zeer ontspannen. Het kan zijn dat je ineens veel meer energie hebt en mogelijk voel je je juist heel erg moe.
Hoe je je ook voelt, luister naar je lichaam.

Energy

In de eerste 24 uur zal je regelmatig extra water willen drinken wat een nawerking is van de behandeling. Doe dit alsjeblieft zodat je lichaam krijgt waar het behoefte aan heeft. Dit voorkomt mogelijk de klachten van ontgiften (detoxen) zoals misselijkheid, hoofdpijn of moe zijn na de behandeling. En weet dat deze klachten zeker niet op iedereen van toepassing is maar welke ik wel wil noemen ter verduidelijking.

In principe kan iedereen Reiki ontvangen echter zijn er een aantal situaties waarbij ik wat extra zorgvuldigheid op zijn plaats vind omdat Reiki een energiebehandelig is.

Heb jij een pacemaker, een blindedarmontsteking, Diabetes Type 1, een psychose, bipolaire stoornis of last van schizofrenie dan kan een behandelig mogelijk niet plaatsvinden. Daarom zal ik van te voren een kort intakeformulier met je doornemen.