Wat Burn Out en NIVEA met elkaar te maken hebben!

Lees hier over de NIVEA-filosofie en waarom deze zo waardevol is bij het voorkomen van Burn Out.

Waar heb jij het nou over Monique, hoor ik je bijna denken.

De relatie tussen Burn Out en NIVEA zal ik je proberen uit te leggen.

Nivea - burn out - flexibiliteit - accepteren

De NIVEA-filosofie

In onze maatschappij worden we vaak aangemoedigd om alles te doen wat we kunnen om succesvol te zijn. Dit kan echter leiden tot overwerk, Burn  Out en een gebrek aan flexibiliteit. Een manier om deze problemen te voorkomen is door het toepassen van de NIVEA-filosofie.

In dit geval staat deze afkorting dan voor; Niet Invullen Voor Een Ander.

Ik zal je proberen uit te leggen hoe deze filosofie kan helpen bij het vermijden van Burn Out, het ontwikkelen van flexibiliteit en het accepteren van verandering.

NIVEA staat voor Niet Invullen Voor Een Ander. Dit betekent dat we niet moeten proberen om te raden wat anderen denken of voelen. Je bent tenslotte geen waarzegger/waarzegster, toch?

In plaats daarvan kunnen we beter onze eigen gedachten en gevoelens uiten en openstaan voor het begrip van anderen.

Nivea - burn out - flexibiliteit - accepteren

NIVEA toepassen

Eigenlijk is NIVEA heel eenvoudig om toe te passen én het kan voor jou toch een hele uitdaging zijn. Zeker als jij op dit moment min of meer gewend bent om dingen in je hoofd een betekenis te geven welke mogelijk niet op ‘feiten’ berust. We hebben allemaal onze eigen percepties en aannames over anderen en hun motivaties.

We moeten echter leren om deze aannames los te laten en open te staan voor het begrip van anderen. Wanneer jij iets niet fijn vind in de communicatie met een ander betekend dit dan dat het ook daadwerkelijk zo is óf komt dit doordat jij er vanuit jezelf een (veelal negatieve) betekenis aan hebt gegeven?

Burn Out voorkomen

Burn Out, oftewel opgebrand zijn, is een van de grootste uitdagingen waarmee veel mensen vandaag de dag te maken hebben.

Het is het resultaat van langdurige stress en uitputting en kan leiden tot een verminderd gevoel van eigenwaarde, vermoeidheid en zelfs depressie.

Nivea - burn out - flexibiliteit - accepteren

Het toepassen van de NIVEA-filosofie kan helpen bij het voorkomen van Burn Out. Wanneer we niet proberen te raden wat anderen denken of voelen, kunnen we ons

concentreren op onze eigen
behoeften en grenzen
.

Dit betekent dat we ons minder snel zullen overwerken of overbelasten, omdat we niet proberen aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Veelal is dit ook zelf opgelegd.

Er zijn vele voorbeelden van mensen welke iets doen terwijl er niet expliciet aan diegene is gevraagd dit te doen. Men is er zelf vanuit gegaan dat de ander dit van hem/haar verwacht helaas.

Nivea - burn out - flexibiliteit - accepteren

In plaats daarvan kunnen we ons richten op onze eigen behoeften en deze duidelijk communiceren met anderen.

Dit kan betekenen dat we NEE moeten zeggen tegen sommige verzoeken of dat we om hulp moeten vragen wanneer we ons overweldigd voelen.
Door dit te doen, kunnen we onze
eigen grenzen beschermen én Burn Out voorkomen.

Flexibiliteit ontwikkelen

Een ander voordeel van het toepassen van de NIVEA-filosofie is dat het ons kan helpen bij het ontwikkelen van flexibiliteit. Wanneer we niet proberen te raden wat anderen denken of voelen, kunnen we ons meer openstellen voor verandering en nieuwe ervaringen.

Nivea - burn out - flexibiliteit - accepteren

Flexibiliteit is een belangrijke vaardigheid in de huidige maatschappij, waar verandering de enige constante is. Niets is definitief, alles veranderd. Door flexibel te zijn, kunnen we ons gemakkelijker aanpassen aan nieuwe situaties en uitdagingen en kunnen we nieuwe kansen benutten. Zorg er dus voor dat je net als de bomen en goede ‘veerkracht’ hebt in het leven zodat je niet knakt.

Het toepassen van de NIVEA-filosofie kan ons helpen om ons te concentreren op onze eigen percepties en aannames over situaties en mensen.

Dit betekent dat we ons meer bewust worden van onze eigen vooroordelen en aannames, en dat we ons gemakkelijker kunnen openstellen voor nieuwe ervaringen en perspectieven.

De enige constante in ons leven is “verandering”

Accepteren of aanvaarden

Acceptatie is een belangrijk onderdeel van het leven en kan ons helpen om beter om te gaan met moeilijke situaties en stress. Het is een proces waarbij we leren om de realiteit te aanvaarden en ons erbij neer te leggen dat sommige dingen buiten onze controle liggen. “Het is wat het is.”
Zodra wij er onze eigen invulling aan geven dan kunnen er gedachten en gevoelen om de hoek komen kijken welke wij niet zo leuk vinden.

Vaak zijn we geneigd om te proberen om de wereld om ons heen te controleren. We willen dat alles gaat zoals wij willen en dat we ons daardoor comfortabel kunnen blijven voelen. Dit kan leiden tot stress en frustratie wanneer de dingen toch niet gaan zoals we willen.

Denk nog even terug aan de Lock down! Had je daar controle over? Kon je daar iets aan doen? Nee toch!

Er zijn veel mensen geweest die het daar heel moeilijk mee gehad hebben. En ik snap het hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar als je de situatie niet kunt veranderen wie heb je er dan mee als je je er heel erg druk over maakt? (Lees vervelende gedachten erover hebt en daardoor een naar gevoel in je lichaam)

Nivea - burn out - flexibiliteit - accepteren

Het is wat het is!

Door acceptatie kunnen we leren om te gaan met de dingen die we niet kunnen veranderen. We kunnen ons richten op de dingen die we wel kunnen veranderen en ons daarop concentreren. Dit kan ons helpen om onze energie te richten op de dingen die we kunnen beïnvloeden en ons minder zorgen te maken over de dingen die we niet kunnen veranderen. En hierbij is het citaat van Albert Einstein een hele toepasselijke. Alles wat je aandacht geeft groeit. Richt je dus op dat wat jij wilt en waar je blij van wordt.

Acceptatie betekent niet dat we ons overgeven aan de situatie en het opgeven van ons streven naar verandering. In plaats daarvan betekent het dat we erkennen dat sommige dingen buiten onze controle liggen en dat we ons richten op de dingen die we wel kunnen veranderen. Blijf je je verzetten tegen dat wat je niet kunt veranderen bedenk dan ook dat je hieraan veel kostbare energie kan verliezen.

Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat sommige dingen buiten onze controle liggen. Ik heb hier zelf ook soms last van want ook ik ben maar een mens, haha. En toch, als je je bewust bent van dat wat het met je doet dan wil je dit echt leren veranderen. We kunnen het gevoel hebben dat we hebben gefaald of dat we ons hebben teruggetrokken. Maar wanneer is iets dan falen? Is dat niet ook de betekenis die jij er zelf aan geeft.
Het is belangrijk om te onthouden dat acceptatie een proces is en dat het tijd kost om te leren.

Nivea - burn out - flexibiliteit - accepteren

Verlaag je verwachtingen.

Om te leren accepteren, kunnen we proberen om onze verwachtingen te verlagen. We kunnen ons realiseren dat het leven niet altijd gaat zoals we willen en dat er onvermijdelijk moeilijke tijden zullen zijn. Door onze verwachtingen te verlagen, kunnen we ons richten op wat we kunnen beïnvloeden en ons minder zorgen maken over de dingen die we niet kunnen veranderen.

We kunnen ook proberen om mindfulness te beoefenen. Dit betekent dat we ons bewust zijn van onze gedachten en gevoelens in het heden, zonder ze te veroordelen of te oordelen. Dit kan ons helpen om ons meer bewust te worden van onze eigen reacties op stressvolle situaties en ons helpen om meer te accepteren wat er gebeurt. En geloof me dit geeft echt meer rust en ruimte in jezelf.

Dat Burn Out en NIVEA

wel degelijk met elkaar te maken hebben is je misschien nu meer dan duidelijk geworden.

Als jij dit in je leven gaat inbouwen, jezelf steeds blijft afvragen of het om ‘een feit’ of je eigen invulling (waarzegging) gaat dan zal dit je zeker meer rust en ruimte gaan geven. Het is veel belangrijker om je eigen grenzen en wensen te weten en naar de ander te communiceren. Vind je een situatie of iemand niet zo fijn, vraag je dan af waar dit precies door komt.

Blijf bij de feiten én zorg goed voor jezelf!

Mocht je naar aanleiding van deze blog vragen hebben dan ben ik bereikbaar via info@mocomcoaching.nl

Zorg goed voor jezelf!
Je bent het waard!