Zit jij meer dan je lief is gevangen in

steeds herhalende piekergedachten

een periode van onrustige nachten of slaap je zelfs slecht

besluiteloosheid die steeds vaker de kop op steekt

gevoelens van onzekerheid en frustratie

Dan voel jij je mogelijk een slaaf van je brein.

Je hoofd gaat  keer op keer met je aan de haal. Je wordt er moedeloos van.

Je lichaam heeft rust nodig, maar dat gun je hem niet. Je bent gehaast, angstig, snel prikkelbaar, mogelijk verward en soms ook echt vergeetachtig. Misschien ben je ook obsessief bezig met je werk en kan je dat moeilijk loslaten. Ja, want dat werk is toch wel echt heel erg belangrijk. Zeker. En het mag niet ten koste gaan van je eigen gezondheid en het welzijn van je gezin, toch?

Wil jij jezelf weer in rustiger vaarwater krijgen?

Wil je weten hoe je je gedachten een halt toe kunt roepen?

Wil jij grip op jezelf om je gedachten te kunnen sturen?

Wordt de bestuurder van je brein!

Van bewustwording naar inzicht

Het begint mijns inziens allemaal bij het bewust worden van wat zich bij jou aandient en daar inzicht en overzicht in aanbrengen. Weet waar je nu staat én waar je naartoe wilt.

Slaaf of bestuurder van je brein

De vraag van Alice in Wonderland aan de Kat:
”Kun je me misschien ook vertellen welke weg ik nu moet nemen?” “Dat hangt er heel erg vanaf waar je naartoe wilt,” antwoordt de Kat. “Dat maakt mij niet zo veel uit,” zegt Alice. “Dan maakt het ook niet uit welke weg je neemt,” zegt de Kat. “Als ik maar ergens kom,” voegt Alice er ter verduidelijking aan toe. “O, je komt vast wel ergens,” zegt de Kat “als je maar lang genoeg loopt”.

Heb je geen idee dan kom je ‘ergens’ en mogelijk niet op de plaats waar jij graag wilt.

Super belangrijk om te weten waar je naartoe wilt dus.

 

Denken kost veel energie

Onze hersenen zijn altijd actief, ook in de nacht als jij slaapt. Je brein verbruikt enorm veel energie met zijn verslindende gedachten. Intensieve gedachten zullen je meer energie laten verbruiken dan wanneer je fysiek met je lichaam aan het trainen bent. Toen ik dit leerde begreep ik waarom rustpauzes in je hoofd zo enorm belangrijk zijn in je leven. Even de time-out knop kan veel energieverbruik schelen op een dag die je dan weer voor andere bezigheden kunt gebruiken.

Time-out zonder frustratie

In een hectische wereld als deze met veel denkwerk is het van groot belang om goed voor jezelf te zorgen. Fysiek én zeker ook mentaal is er aandacht nodig voor je lichaam. Hierbij is de balans tussen inspanning en ontspanning op beide gebieden van groot belang.

Balans - energie - mogelijkheden - keuzes

Het goed nieuws is dat er vele mogelijkheden zijn en dat jij zelf kunt onderzoeken en uittesten wat voor jou een fijne manier is waarbij je zoveel mogelijk resultaat kunt behalen. Hierbij is het wel belangrijk om te zorgen voor een time-out zonder frustratie. Je hebt vast gehoord van de uitdrukking ‘oefening baart kunst’ en dat is hierbij niet anders. Doen, doen, doen. Weten én ervaren waarom je dit hebt te doen.

Wil jij jezelf weer in rustiger vaarwater krijgen?

Wil je weten hoe je je gedachten een halt toe kunt roepen?

Wil jij grip op jezelf om je gedachten te kunnen sturen?

Dan mag je aan de bak!

En weet dat het jou keus is om het bij het oude te laten óf de verandering in te zetten voor jezelf.

Einstein - Als je doet wat je altijd deed krijg je

Mensen die in alle hectiek van de dag vergeten om af en toe op de ‘pauzeknop’ te drukken lopen het risico dat er door hun lichaam zelf aan de bel getrokken gaat worden met alle gevolgen van dien. Lichamelijke én geestelijke overbelasting ligt dan op de loer. Er komt een moment waarop je lichaam ‘ter bescherming’ van jou lichamelijk of geestelijk ongemak of erger nog uitval van lichamelijke functies zal laten ontstaan. Voordat dit het geval is kun jij zelf meerdere dingen doen om aan het stuur van je eigen leven te blijven staan. Maar dan heb je wel wat dingen te willen veranderen.

Waar zijn jou gedachten? Verleden - Heden - Toekomst

Om de hectiek van de dag en jou pieker gedachten de spreekwoordelijke kop te kunnen bieden is verandering nodig.
Want als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg! En daarmee ben jij nu niet tevreden, toch?

Dus

Wat ga jij nu doen?

Wat heb jij nodig om jezelf in rustiger vaarwater te krijgen?

Waarmee kan jij je gedachten een halt toeroepen?

Hoe krijg jij grip op jezelf zodat je gedachten niet blijven malen?

Makkelijk……………nee. Onmogelijk…………..zeker niet. Je hebt het alleen wel ‘zelf te doen’.

START VANUIT HET NU

Je hebt altijd een keus en mogelijkheid om te beginnen

Wat je ook aanpakt om te gaan doen, besef jezelf dat alleen jij de verandering kunt maken.
Jij bent degene die de gedachten heeft, die daarmee een gevoel bij zichzelf oproept en daar een gedrag uit laat voortkomen.

De simpelste manier van jezelf in het NU brengen is om bewust bezig te zijn met ademhalen. Je lichaam én je ademhaling zijn altijd in het nu. Een vastgesteld feit dus daarover hoef je niet in discussie. Wil jij meer rust in je hoofd en lichaam start dan met een bewuste ademhaling.
Zonder irritatie, frustratie en stress maar met een goede dosis wilskracht en verlangen naar een rustiger leven. Geef het een kans ook als je er sceptisch tegenover staat.

Je ademhaling gaat altijd met je mee en is je eerste levensbehoefte dus onderschat dit niet!

Je ademhaling zorgt ervoor dat je kunt leven, dat de processen in je lichaam kunnen plaatsvinden.
Ons lichaam kan dagen zonder water echter maar enkele minuten zonder zuurstof. Dit maakt zuurstof als de nummer één brandstof voor ons lichaam. Des te meer een reden om even stil te staan bij het proces van zuurstofopname en de verwijdering van afvalstoffen uit je bloed, oftewel je ademhaling.

Als jij de bestuurder wilt worden van je brein start dan met de ademhalingsoefening (training) om zoveel mogelijk in het NU te leven.